Toneel groep helvetia
Image default
Mode en Kleding

Tips bij het schoonmaken van je regenjas

Tips bij het schoonmaken van je regenjas

Een rains regenjas heren is een van de belangrijkste kledingstukken voor elke outdoor liefhebber. Met een dergelijke jas wordt je niet drijfnat als je wordt getroffen door een stortbui. Daarnaast zijn deze jassen ook handig tegen overhitting op een warme zomerdag. Bewaar je jas op een koele, droge plaats om schimmelgroei te voorkomen. Als je een luchtige kast hebt, is dit een ideale plek om je regenjas op te bergen. Zorg ervoor dat deze ruimte donker is, zodat je jas niet vervaagt of verkleurt door blootstelling aan zonlicht.

Spottest

Voordat je begint met het schoonmaken van je regenjas zoals die van maium, test je hem op een verborgen deel van de stof. Dit zorgt ervoor dat de reiniger die je hebt gekozen veilig is voor gebruik op regenjassen en geen schade toebrengt aan de materialen. Als er na de spottest geen schade wordt vastgesteld, kun je doorgaan met het reinigen. Als er zichtbare schade is na het gebruik van een bepaalde reiniger, of als sommige gebieden gevoeliger zijn dan andere, probeer dan een ander product.

Verwijder alle voeringen

Bij het schoonmaken van je winter regenjas zijn er verschillende dingen waar je op moet letten. Zorg er eerst voor dat je alle voeringen uit de jas hebt verwijderd. Was het vervolgens in een handbak met warm zeepsop en spoel het grondig uit. Je kunt het vervolgens drogen of op een lage temperatuur in de droger doen. Houd je jas uit de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of vuur terwijl deze aan het drogen is, omdat dit de stof zal beschadigen en na verloop van tijd zal krimpen.

Gebruik lauw water

Was je regenjas voorzichtig met een mild reinigingsmiddel en lauw water en spoel na het wassen grondig af met schoon water. Je dient de vlekken lichtjes te schrobben met een zachte borstel en daarna opnieuw af te spoelen om zeepresten en vuildeeltjes van de stof te verwijderen. Leg de jas plat op een droogrek of waslijn om deze volledig te drogen voordat je hem in de originele verpakking of kledingzak opbergt.

Wring de regenjas niet uit!

Wring de regenjas niet uit. Hierdoor kan het zijn vorm verliezen en kan de stof uit elkaar vallen. Gebruik in plaats daarvan een handdoek om al het overtollige water te absorberen voordat je je jas ophangt om te drogen. Gebruik een föhn op lage temperatuur als je geen toegang hebt tot een externe warmtebron. Vermijd het gebruik van een strijkijzer of stomer, omdat deze de waterdichtmakende behandelingen in de stof van je jas kunnen beschadigen en de isolerende eigenschappen na verloop van tijd kunnen afbreken.

Droog in de droger of hang droog

Als je je regenjas te drogen hangt, gebruik dan een gewatteerde hanger. De jas moet in een goed geventileerde ruimte worden opgehangen. Plaats deze niet direct op een harde ondergrond. In plaats daarvan moet het over een draadhanger worden geplaatst, zodat de vorm behouden blijft.

Bewaar op een koele, donkere plaats

Als je je regenjas niet aan hebt, bewaar hem dan op een koele, droge plaats. Bewaar het niet op een hete zolder of in de buurt van warmtebronnen. Bewaar de jas ook niet in de buurt van lampen, aangezien UV-licht synthetische vezels kan beschadigen en zelfs schimmelgroei op natuurlijke vezels kan veroorzaken.