Toneel groep helvetia
Image default
Bedrijven

Verhuizen naar een seniorenwoning of thuis blijven wonen, wat zijn belangrijke overwegingen?

Thuis blijven wonen of een bejaardenwoning?

Natuurlijk blijf je het liefst heerlijk wonen in je bekende omgeving, bij je familie of gezin. De meeste ouderen vinden daar eigenlijk automatisch de hulp die ze nodig hebben, en die hulp bouwt langzaam op. Dat wil dan ook zeggen dat ouderen nog lang een actieve rol blijven spelen binnen die familie. Zelfs al is het alleen maar een paar boodschappen doen, de hond op tijd uitlaten of de kinderen van en naar school brengen.

 

Ouder worden is niet het einde

Als oudere voel je dat er een soort nutteloosheid ontstaat, het actieve, werkende leven is voorbij, denk je. Maat dat is natuurlijk niet zo. Er zijn steeds meer bedrijven die deelname van oudere, ervaren werknemers blijft inzetten, vooral op gebieden als scholing, onderwijs en trainingen.

Dat geeft de ouderen een mogelijkheid om langer gewoon thuis te blijven wonen, met nog steeds een doel in het leven, ook al verandert dat doel natuurlijk. Een klein bedrag bijverdienen mag je ook nog als gepensioneerde, dus het werk hoeft ook niet voor niets te zijn.

Daar staat tegenover dat er ook niet werkenden zijn die de pensioengerechtigde leeftijd bereiken en na gaan denken over een ander huis.

Vrouwen of huishoudende partners zullen het kleinere huis, met minder onderhoud een zegen vinden. Omdat een seniorenwoning meestal ook modern en pas gebouwd is, vergt het huis ook minder schoonmaakwerk.

 

Niet alleen voor echtparen

De seniorenwoning is gebouwd voor echtparen, maar zijn ook geschikt voor alleenstaanden. De planning van de begane grond houdt in dat de huiskamer, de keuken, badkamer en een slaapkamer bereikt kunnen worden zonder trappen of ongelijke vloerniveaus.

Trappen zijn dus niet aanwezig, op de begane grond. Er is in een bejaardenwoning een grote zolderkamer, met een brede trap en een enkele deur. Zet je daar een dubbel bed in, of twee eenpersoons bedden, kun je ook op hoge leeftijd nog gasten ontvangen.

Zo blijft je sociale leven wat makkelijker op peil. Heerlijk wonen, met je familie of in een woning, gezellig met je partner, de keuze is aan jou. Maar denk er wel goed over na en beslis niet alleen. Geniet van je pensioen en van een goede woonomgeving.