Toneel groep helvetia
Image default
Dienstverlening

Paniekaanvallen: Hoe stop ik ze?

Een paniekaanval  is een plotseling gevoel van intense angst of invaliderende nervositeit. Het kan resulteren in het acute gevoel dat iemand alle controle verliest of dood gaat. Weten hoe je het uit de hand lopen van paniekgevoelens kan voorkomen is een belangrijke vaardigheid voor mensen die last hebben van paniek symptomen.

Aandoeningen als stress en angst kunnen leiden tot paniekaanvallen. Hartproblemen en bloed aandoeningen zoals anaemia kunnen gelijksoortige symptomen veroorzaken.

De intensiteit van een aanval piekt na ongeveer 10 minuten, maar de symptomen kunnen daarna aanhouden. Een paniekaanval doet zich voor zonder waarschuwing en hoeft niet gerelateerd te zijn aan werkelijk gevaar of een duidelijke oorzaak. Ze kunnen zelfs iemand uit diepe slaap doen ontwaken.

Ongeveer 1 op de 10 mensen ervaart soms paniekaanvallen.

Twee keer zoveel vrouwen als mannen hebben paniekaanvallen.

Snelle feiten over paniekaanvallen
Paniekaanvallen zijn een overmatige reactie van de amygdala, of het angst centrum van de hersenen.
Symptomen zijn onder andere versnelde hartslag, zweten, moeilijk op adem kunnen komen en een gevoel van naderend onheil of de dood.
Twee keer zoveel vrouwen als mannen ervaren paniekaanvallen.
Het oefenen van rustige ademhalingstechnieken en mindfulness strategieën kunnen helpen bij het bestrijden van paniekaanvallen.

Symptomen
Paniekaanvallen veroorzaken een gevoel van naderend onheil, maar ze zijn makkelijk te behandelen. Om paniekaanvallen te stoppen moet je eerst de symptomen en waarschuwingssignalen leren herkennen.

Een paniekaanval zal tenminste tot vier van de onderstaande symptomen leiden:

– Versnelde hartslag
– Zweten
– Bibberen
– Kortademigheid
– Gevoel van stikken
– Pijn in de borst
– Misselijkheid
– Duizelig of slap gevoel
– Onwerkelijk gevoel
– Tintelingen
– Koude of warme rillingen
– Angst om gek te worden
– Angst voor de dood

Ook al kunnen paniekaanvallen angstaanjagend zijn voor iemand, duren ze gemiddeld 10 tot 20 minuten en zijn niet levensbedreigend.

Er is niet altijd een duidelijke oorzaak van paniekaanvallen. Sommige mensen krijgen er meerdere per dag en krijgen ze daarna maandenlang niet meer. Andere hebben wekelijks aanvallen.

Maar soms kan er wel een oorzaak worden aangewezen. Zoals bij agorafobie oftewel pleinvrees, deze kan een paniekaanval veroorzaken. Men heeft dan de neiging om openbare gelegenheden te ontwijken.

Paniekaanvallen kunnen zich voordoen als andere gezondheidsproblemen. Iemand die deze symptomen heeft wordt aangeraden zich te laten behandelen door een medisch specialist om te zien of er een onderliggende medische oorzaak is.

Bepaalde hartproblemen, ademhalingsproblemen, hyperactieve schildklier en stimulerende middelen als cafeïne kunnen dezelfde symptomen veroorzaken. 

Depscycholoog.nl: Tilburg

https://www.depsycholoog.nl/tilburg/