Toneel groep helvetia
Image default
Woning en Tuin

Houtworm en boktor bestrijden!

Twee verschillende beestjes, maar ze veroorzaken allebei dezelfde problemen. Houtworm en boktor knagen zich een weg door al het hout in jouw woning. Dit kan erg gevaarlijk zijn, omdat de houten constructie zo kan worden verzwakt! Het is dus zaak om deze lastpakken zo snel mogelijk de deur te wijzen. Maar wie is wie? En hoe pak je ze aan?

Wat is het verschil tussen houtworm en boktor?

Het zijn maar een paar kleine verschillen, maar toch een wereld van verschil! Houtworm is eigenlijk de verzamelnaam voor al deze beestjes, dus een boktor is een houtworm, maar niet andersom! Een boktor is namelijk een aantal millimeter groter dan een houtworm. De boktor is zwart of bruin van kleur en heeft een soort korte haartjes op zijn lijf. De houtworm is erg klein en bruin van kleur en heeft een aantal puntjes op zijn vleugels. Behalve de uiterlijke verschillen, bestaan er ook nog een aantal andere verschillen:

  • Alleen de larven van een boktor tasten het hout aan, bij de houtworm tasten de volwassenen en de larven het hout aan.

  • De boktor larven boren door de kern van het hout, de houtworm bevindt zich alleen aan het oppervlak van het hout.

  • De gangen in het hout van de boktor zijn ovaal, terwijl de gangen van de houtworm rond zijn.

Hoe weet ik of ik last heb van houtworm of boktor?

Vaak is dit redelijk duidelijk te zien, als je namelijk houtmeel ziet liggen en er zich allerlei gangetjes in het hout bevinden, dan heb je zeker last van houtworm of boktor! Ook kan het zo zijn dat je een zacht knagend, of bonkend, geluid hoort uit het hout. Maar wat als je alleen de gangen ziet en verder niets? Betekent dat dan dat de beestjes vertrokken zijn? Om daar achter te komen, kun je een (donker) stuk papier op de grond leggen, onder het hout waar je de gangen ziet. Kijk na een paar dagen naar het papier, als er boormeel op ligt, dan zitten er dus nog actieve beestjes in het hout!

Hoe kom ik van houtworm of boktor af?

De aanpak verschilt ook weer per beestje. In beide gevallen is het wel zo dat alleen het vervangen van het hout vaak niet zal helpen! Er bestaan een aantal particuliere bestrijdingsmiddelen tegen houtworm en boktor, maar deze zijn vaak niet sterk genoeg om tot de kern van het hout door te dringen, waar veel larven zich bevinden. Vaak is het dus slimmer om een professionele ongediertebestrijder in te schakelen voor deze klus.

Bron: https://houtwormboktor.com/

https://houtwormboktor.com/