Toneel groep helvetia
Image default
Woning en Tuin

Hoe u zich echt comfortabel kunt voelen in uw eigen huiskamer

In je huiskamer staan een hoop objecten die goed gecoördineerd moeten worden: Meubilair, Tapijt, Kleuren, Licht, Stoffen, Opslagruimte Enz. En alles moet ook daarna nog comfortabel zijn? Maak je geen zorgen, het is niet zo moeilijk. Om het makkelijker te maken heb ik een aantal tips op een rijtje gezet: Een comfortabele woonkamer begint met een goede indeling. Omdat de opstelling van meubels, tapijten, lampen en dergelijke van invloed is op hoe comfortabel we ons in een kamer voelen.

 



 

Plan uw woonkamer in volgens uw voorkeuren

Ga (bij voorkeur met het hele gezin) de woonkamer in en denk na over hoe je daar je tijd doorbrengt. Het is het beste om alles op te schrijven wat je daar zou willen doen. Zo weet u wat belangrijk is bij het inrichten van meubilair.
 

Mogelijke vragen die je jezelf moet stellen:
  • Wie “leeft” in de woonkamer – familie, vrienden, bezoekers, speelkameraden, huisdieren….
  • Wat doe je het liefst in je woonkamer? – TV kijken, praten, lezen, lezen, spelen….
  • Wat doet iedereen voor zichzelf – wat doen ze allemaal samen?
  • Kunnen voor deze activiteiten verschillende gebieden worden gepland?

Tip! Uw woonkamer is uw huis – niet dat van uw gasten. Ook als u uw gasten in de woonkamer wilt entertainen (en imponeren), telt u en uw wensen altijd mee.
 

Het Meubilair

Hoe dichter het meubilair, hoe huiselijker de sfeer. In plaats van een grote meubelgroep worden vaak kleine, aparte eenheden aanbevolen. Afhankelijk van uw favoriete activiteiten, kan dit bijvoorbeeld het geval zijn:

  • Een ruimte om te chatten – met een comfortabele zitgroep en een tafel
  • Een ruimte rond de gameconsole, het muzieksysteem en de televisie – met gezellige kussens en fauteuils om mee te flirten.
  • Een ruimte om in te spelen – met zachte vloerbedekking en ruimte om te ravotten
  • Een kleine leeshoek – met grote fauteuil, kleine tafel en leeslampje

Tip! Het is vaak verrassend knuffelig weg van de bank in de woonkamer – menig klein zitgedeelte wordt al snel een favoriete plek voor een kopje koffie of een goed boek. Een lage tafel met stoelen of bank is hiervoor geschikt. Een van de belangrijkste tips voor het plaatsen van uw meubels. Is dat het moet passen bij de rest van het interieur. Het is belangrijk dat u vrij kunt bewegen tussen de meubelelementen en dat ze geen obstakels vormen. Een goede breedte voor een hoofdgang in de woonkamer is ongeveer een meter breed, voor kleinere is een breedte van ongeveer 60 centimeter voldoende.
 

Tapijten verbeteren de ruimte-akoestiek en geven het meubilair visuele ondersteuning.

En ze mogen nooit onderschat worden: De knuffelfactor. Bij de aankoop van tapijten is het belangrijk om de juiste maat te vinden. Omdat tapijten die te groot zijn, kamers kunnen verpletteren, terwijl te kleine tapijten visueel kunnen zinken. De volgende richtwaarden zijn nuttig voor het huiskamertapijt: lengte van het tapijt = lengte van de bank plus 20 tot 30 centimeter links en rechts van de bank Ongeveer een derde van alle meubilair, zoals banken en fauteuils, moet ruimte hebben.
 

 

 

Woonkamers houden van goed licht.

En jij ook. Omdat het licht nauwelijks kan worden overtroffen in termen van sfeer. Onze belangrijkste tip: Vertrouw nooit op één armatuur, maar altijd op meerdere. Want hoe mooi het ook is, een enkele, lichte plafondarmatuur maakt van elke ruimte een stationshal. Gezelligheid? Moeilijk. Lichteilanden daarentegen, bestaande uit een of meer armaturen, verdelen de woonkamer en geven diepte:

    • Vloerarmaturen zijn ingenieus voor kleinere zitgroepen of leeshoeken.
    • Tafellampen ook
    • Pendelarmaturen kunnen ook decentraal en iets lager in de woonkamer worden opgehangen.
    • Lage vloerarmaturen – bijvoorbeeld in een hoek – staan garant voor een gezellige sfeer

Tip!

    Trakteer uzelf op een extra portie licht op grijze winterdagen – bijvoorbeeld met kaarslicht of een lichtketting. Perfect.