Toneel groep helvetia
Image default
Internet

Hoe leer je de juiste etiquette?

Nu we buiten de deur bijna niks meer mogen, wordt thuis een etentje geven steeds populairder. Maar hoe zat het ook alweer met de tafeletiquette? Hoe leg je het bestek neer? Wat hoort er bij goede besteksets? En hoe maak je zilveren lepeltjes en aangebrande pannen schoon? In dit artikel bespreken we het allemaal. Zo wordt je etenje gegarandeerd een succes!

De regels

Hoe dek je de tafel en hoe leg je bestek neer? Tafeldekken volgens de etiquette is niet moeilijk:

Borden

Je begin met een onderbord. Vroeger was dit bord om het tafelkleed te beschermen, maar tegenwoordig is het vooral voor de chique uitstraling. 
Op het onderbord stapel je de andere borden van groot naar klein. Linksboven komt eventueel een bordje voor het broodje vooraf.

Glazen

De glazen zet je rechts boven het bord in een schuine lijn naar beneden. Eerst het waterglas, dan een rode wijnglas en onderaan een witte wijnglas.

Servet

Het servet ligt links van de vorken. Het kan ook op het bord, maar alleen als je geen soep serveert.

Hoe werkt het nou precies?

Je legt bestek altijd van buiten naar binnen. De vorken gaan links, messen (snijzijde naar binnen) en lepels rechts. Het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord: het lepeltje wijst naar links, het vorkje naar rechts. 

De juiste producten

Een basis bestekset bestaat heeft tafelmessen, tafelvorken, tafellepels en koffielepels. De besteksets zijn eventueel uit te breiden met dessertbek, visbestek, gebaksvorkjes, serveerbestek en steakmessen. De besteksets zijn te krijgen in diverse materialen. Zo is er rvs bestek, maar ook chroom, nikkel en zilver.

Meer handige weetjes

Tot slot nog een paar schoonmaaktips:
Zilveren lepeltjes schoonmaken doe je door aluminiumfolie in een bak te leggen met 1 liter heet water en een schep baking soda. Leg je zilveren lepeltjes op het folie en laat even liggen. Als het vuil is opgelost, spoel je zilverwerk na met lauw water en droog af. Je kan ook poetsen met citroensap of tandpasta.
Een aangebrande pan schoonmaken kan door een laagje heet water met soda of een vaatwastablet in de pan te doen en even laten weken. Je kan het geheel ook aan de kook brengen, dan gaat het sneller.

https://pannenreus.nl