Nu we buiten de deur bijna niks meer mogen, wordt thuis een etentje geven steeds populairder. Maar hoe zat het ook alweer met de tafeletiquette? Hoe leg je het bestek neer? Wat hoort er bij goede besteksets? En hoe maak je zilveren lepeltjes en aangebrande pannen schoon? In dit artikel bespreken we het allemaal. Zo wordt je etenje gegarandeerd een succes! De regelsHoe dek je de tafel en hoe leg je bestek neer? Tafeldekken volgens de etiquette is niet moeilijk: BordenJe begin met een onderbord. Vroeger was dit bord om het tafelkleed te beschermen, maar tegenwoordig is het vooral voor de chique uitstraling. GlazenDe glazen zet je rechts boven het bord in een schuine lijn naar beneden. Eerst het waterglas, dan een rode wijnglas en onderaan een witte wijnglas. ServetHet servet ligt links van de vorken. Het kan ook op het bord, maar alleen als je geen soep serveert. Hoe werkt het nou precies?Je legt bestek altijd van buiten naar binnen. De vorken gaan links, messen (snijzijde naar binnen) en lepels rechts. Het dessertbestek ligt horizontaal boven het bord: het lepeltje wijst naar links, het vorkje naar rechts. De juiste productenEen basis bestekset bestaat heeft tafelmessen, tafelvorken, tafellepels en koffielepels. De besteksets zijn eventueel uit te breiden met dessertbek, visbestek, gebaksvorkjes, serveerbestek en steakmessen. De besteksets zijn te krijgen in diverse materialen. Zo is er rvs bestek, maar ook chroom, nikkel en zilver. Meer handige weetjesTot slot nog een paar schoonmaaktips: |
https://pannenreus.nl |