Toneel groep helvetia
Image default
Woningen

Wat komt er kijken bij een crematie

Vandaag de dag kiezen steeds meer om na het overlijden te cremeren dan begraven. De verhouding ligt op 70 30 cremeren begraven. In de grote steden kiezen mensen meer voor crematie dan in de landelijke gebieden. Maar wat is crematie precies en wat komt er allemaal bij kijken? Wil je weten wat er komt kijken bij bijvoorbeeld een Crematie in Zwijndrecht? Lees dan verder.

 

Wat is crematie precies?

Als je het hebt over cremeren dan wordt de kist in een oven geplaatst en verbrand. Door de hitte vergaat de kist en voorafgaande aan dit proces vindt er meestal een kerkdienst plaats of een uitvaartdienst. Hoeft overigens niet altijd zo te zijn. Na het afscheid van de overleden persoon brengt de uitvaartondernemer de kist naar de ovenruimte en daar vindt de crematie plaats.

 

Wanneer kan de crematie plaatsvinden?

Het crematieproces mag vanaf 36 uur na het overlijden. De crematie mag niet langer zijn dan zes werkdagen na het overlijden. Zo krijgen de nabestaande voldoende de tijd om de crematie te regelen en te verzorgen. Het is mogelijk om eerder of later het crematieproces te laten plaatsvinden maar dit is uitzonderlijk en mag alleen gebeuren met de toestemming van de burgemeester. Een vervroegde crematie heeft overigens ook de toestemming nodig van de officier van justitie.

 

Hoe gaat het crematieproces in z’n werk?

Hoe werkt zo’n crematie precies? Na de plechtigheden van de crematie wordt de kist gebracht naar de ovenruimte. Op de kist zit er een vuurvaste crematiesteen met uniek nummer. Zo ontstaan er geen misverstanden over de identificatie van de overledene. De kist wordt in de oven geplaatst bij 800 graden temperatuur. De directe nabestaanden mogen mee de ovenruimte in. Soms willen de nabestaanden wat achterlaten zoals knuffels, tekeningen of bloemen en dat mag. Dit mag als het wel veilig is en niet schadelijk is voor het milieu. Na het cremeren worden alle niet verbrande overblijfselen uit het as gehaald.

 

Hoe zit het met het as van de overledene?

Er wordt met respect en zorgvuldigheid omgegaan met het as van de overledene. Dit is belangrijk om de asresten niet per ongeluk kwijt te raken of te verwisselen. Van belang bij elke crematie is dat de crematie een uniek crematienummer mee krijgt en is gekoppeld aan de overledene. De asresten zijn niet gelijk beschikbaar en de wet schrijft voor dat het as na de crematie nog een maand in het crematorium bewaard moet blijven.