Toneel groep helvetia
Image default
Dienstverlening

Wanneer moet de groepenkast vervangen worden?

Ieder huis is afhankelijk van elektriciteit. De elektriciteit wordt geregeld in de meterkast en groepenkast. Maar deze moeten ook wel eens vervangen worden. Natuurlijk kunt u op internet allerlei informatie vinden over hoe dat moet, maar makkelijk is het niet. Daarbij kan er van alles misgaan, waardoor het probleem alleen maar groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan een kortsluiting. Dit wil je natuurlijk voorkomen. De makkelijkste, en veiligste, optie is dan een ervaren elektricien inhuren, die de meterkast kan vervangen, én je kan adviseren. Een goede elektricien is bijvoorbeeld de elektricien Tilburg

Verschil meterkast en groepenkast

Veel mensen gebruiken de woorden ‘meterkast’ en ‘groepenkast’ door elkaar. Ze zijn echter niet alle twee hetzelfde. De meterkast is de kast om de groepenkast heen. De groepenkast regelt dus uiteindelijk de elektriciteit. In de meterkast zit meer dan alleen de groepenkast. Zo zit er bijvoorbeeld ook een watermeter is.
Maar wat is de groepenkast eigenlijk? De groepenkast wordt ook wel stoppenkast genoemd en zorgt ervoor dat elektriciteit naar de apparaten in het huis wordt gestuurd. Het is belangrijk om voorzichtig om te gaan met de groepenkast. Als je dit niet doet is het waarschijnlijk dat er een stroomstoring ontstaat, en er kan in het ergste geval zelfs brand uitbreken. 

Groepenkast vervangen

Het is dus van groot belang de groepenkast op tijd te vervangen. Maar wanneer is dit nodig? Allereerst is het erg belangrijk dat wanneer een groepenkast oud is, hij vervangen moet worden. Let hier dus goed op als je een ouder huis koopt.
Verder is het belangrijk dat er niet te veel apparaten op één groepenkast zitten. Dit kan zorgen voor overbelasting wat een stroomstoring tot gevolg kan hebben. Als je te veel apparaten hebt, kun je een extra groepenkast instaleren. Het is echter ook mogelijk de gehele groepenkast te vervangen. De elektricien kan je hier goed in adviseren.