Toneel groep helvetia
Image default
Woningen

Jouw huis in Deventer verkopen?

Ga je naar een ander huis en wil je je huidige woning verkopen, dan is het handig om een makelaar in te schakelen. Omdat je niet elke dag een huis verkoopt weet je waarschijnlijk niet goed waar je allemaal op moet letten. Daarom is het slim om voor de verkoop van je huis de hulp van een makelaar in te schakelen, want deze expert weet precies wat er allemaal bij het verkoopproces komt kijken. Lees dit artikel als je op zoek bent naar een makelaar in Deventer en als je wilt weten wat een makelaar voor jou kan betekenen als je je huis gaat verkopen. 

Wat kan een makelaar voor je doen als je een huis gaat verkopen?

Een verkoopmakelaar is een expert die je kan helpen wanneer je een huis gaat verkopen. Hij kan je advies geven in hoe het verkoopproces aan te pakken en je helpen door te bemiddelen met de nieuwe koper. Een verkoopmakelaar is dagelijks bezig met het verkopen van woningen. Hij weet dus precies wat de stappen zijn in het proces en kent alle marktbewegingen zodat hij jou als verkopende partij van de juiste informatie en een passend advies kan voorzien. Een makelaar kan na een woningopname de vraagprijs helpen bepalen, kijken naar alle juridische en kadastrale punten en je helpen om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren en aan te bieden op alle platformen voor koopwoningen. 

Wat zijn de voordelen van een verkoopmakelaar als je je huis gaat verkopen?

Alhoewel het niet verplicht is om een verkoopmakelaar in te schakelen als je je huis gaat verkopen, is het wel aan te raden om het te doen. Een makelaar kan bijvoorbeeld je woning op Funda plaatsen waardoor hij beter vindbaar is en er meer bezichtigingen van potentiële kopers gegenereerd kunnen worden. Als particulier kun je dit namelijk niet zelf doen, en loop je dus veel potentiële huizenkopers mis. Vervolgens kan een makelaar beter inschatten wat de waarde is van je huis en weet een makelaar ook precies wat er moet gebeuren op het gebied van regelgeving. Een voorbeeld hiervan is dat huizen tegenwoordig een energielabel moeten hebben, iets wat een paar jaar geleden nog niet nodig was.  

Waar moet je op letten bij het inschakelen van een verkoopmakelaar?

Een makelaar is een vrij beroep, en wat precies de diensten zijn van een makelaar is niet duidelijk omschreven. Om onenigheid over de geleverde diensten te voorkomen kun je het beste van te voren duidelijk afspraken maken over wat je van de makelaar verwacht en wat hij daarvoor in rekening kan brengen. Let ook op intrekkingskosten, dit zijn kosten die de makelaar in rekening brengt voor de geleverde werkzaamheden, zelfs als de woning niet is verkocht. En prijs zegt ook niet alles, want het is niet zo dat een goedkope makelaar per definitie slecht is of een dure makelaar altijd goed werk levert. Het loont dus om voordat je je huis te koop wilt zetten eerst onderzoek te doen naar de makelaars bij jou in de omgeving en een offerte op te vragen.