Toneel groep helvetia
Image default
Dienstverlening

Gebruiken jouw leidinggevenden intimidatietactieken op de werkplek?

Ervaren en rationele leidinggevenden zijn het erover eens dat intimidatie een volledig onaanvaardbare methode is om met werknemers om te gaan. Leidinggevende moeten juist ervoor zorgen dat de werkplek een fijne vriendelijke omgeving is voor het personeel dat daar rondloopt en deze persoon zou ze moeten beschermen tegen beledigende, agressieve en overijverige managers, leidinggevenden en teamleiders.

We weten allemaal dat er in elke sector en in alle bedrijfstakken leidinggevenden zijn, die een groep mensen sturen door intimidatie te gebruiken. Maar nu is gebleken dat vooral niet Engelstalige, Spaanse werknemers, die actief zijn op de werkvloer, om twee belangrijke redenen nog meer benadeeld worden. Ten eerste, zoals we al eerder hebben besproken is taal een probleem en zorgen de beperkte Engelse vaardigheden ook ervoor dat ze nooit in het management zullen komen. Ten tweede zijn ze vaak, uit angst om hun baan kwijt te raken, niet bereid om naar buiten te komen met hun probleem.

Het feit dat het probleem dan vaak jarenlang niet wordt gemeld, zorgt ervoor dat de intimidatie gewoon kan doorgaan. En erger nog bij gebrek aan effectieve opleiding in leiderschapsvaardigheden worden deze intimidatietechnieken van de ene onervaren supervisor op de anderen overgedragen.

Hoewel intimidatie een negatieve motivator is, kan het in sommige gevallen ook juist een krachtige motivator zijn. Het impliceert dat er ernstige gevolgen zijn voor het niet opvolgen van ‘bevelen’ of instructies zoals: “doe wat ik zeg of anders…” Veel vooraanstaande Spaanse werknemers hebben vaak de duidelijke dreiging gehoord zoals: “Si no te gusta, allí esta la puerta” wat betekent “Als het je niet bevalt, is daar het gat van de deur”.

Helaas zijn er afdelingshoofden die zich helemaal niet bewust zijn van het feit dat dit gebeurt of misschien niet eens vermoeden dat hun managers op de werkvloer de sterke arm tactiek gebruiken. Integendeel, ze zien vaak alleen maar de indrukwekkende productiecijfers en feliciteren hen met hun uitstekende werk. In feite geeft dit de pestkoppen dan weer het groene licht om te blijven doen wat ze doen.

Er zijn veel problemen verbonden aan het gebruiken van intimidatie. Het meest voor de hand liggende probleem is dat het het onafhankelijke denken onderdrukt wordt en dat dat de werknemers verhindert om hun potentiële vaardigheden te ontwikkelen of te realiseren. Als er sprake is van intimidatie op de werkvloer of binnen een bedrijf is dat vaak een teken dat er tussen de leidinggevenden en zijn directe baas grote gebreken in de communicatie zijn.

Dit is een andere reden waarom het belangrijk is voor een leidinggevende om periodiek een eerlijk en onpartijdig verslag op te maken over de leiderschapsstijl en interpersoonlijke communicatievaardigheden van de begeleider van het personeel op de werkvloer. Om dit probleem grondig aan te pakken kan een afdelingsleider beginnen met het creëren van een betere werkomgeving voor mensen die Spaanstalig zijn.

 

Leer meer over de behandeling van agressie op de werkvloer met de cursus van Ivpp.

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/