Toneel groep helvetia
Image default
Zakelijke dienstverlening

Alles wat je moet weten over ruwvoer

Ruwvoer is het voer dat speciaal gemaakt is voor de veeteelt. Dit soort houdbare producten is weinig tot niet bewerkt, waardoor het drogestofgehalte, ook wel aangeduid met ‘ds’, hoger ligt dan bijvoorbeeld bij natte producten. Onder ruwvoer wordt bijvoorbeeld verstaan: stro, hooi, kuilgras, snijmaïskuil, voederbieten en stoppelknollen. Deze producten hebben een ds van respectievelijk 85%, 80%, 55%, 35%, 12% en 12%.

Welke functie heeft ruwvoer?

De voedingswaarde van ruwvoer is doorgaans erg laag. Ruwvoer wordt gegeven aan verschillende soorten veedieren. Runderen, paarden en schapen krijgen allemaal ruwvoer te eten wanneer het weidegras opraakt. Het is belangrijk om veedieren ruwvoer van goede kwaliteit te geven: het mag niet te oud zijn. Daarnaast is de geur ook belangrijk en moet het lange vezels bevatten zodat het goed gekauwd en herkauwd kan worden. Het is mogelijk om veedieren alleen ruwvoer geven, zonder hen te laten grazen. Voorwaarde is wel dat het ruwvoer van goede kwaliteit is.

Wat is ruwvoer voor koeien?

Voor koeien geldt dat deze het lentegras beter niet kunnen eten, of er moeten aanvullende middelen gegeven worden. Het lentegras bevat weinig kalk en structuur en heeft daarnaast veel onbestendig eiwit. Structuurrijk hooi kan helpen om de penswerking aan de gang te houden. Graszaadhooi wordt vaak aangeraden, maar hierbij moet opgelet worden dat het geen endofyten bevat. Deze produceren een mycotoxine, welke schadelijk zijn voor veedieren.

 

Koeien hebben baat bij dagelijks een beetje krijt voor het kalk, zo’n 50 gram per dag is genoeg. Ook moeten ze koolhydraten hebben die in de pens verteerbaar zijn. Deze helpen om de eiwitten te kunnen gebruiken. Hiermee kun je problemen zoals lage energie, diarree of vruchtbaarheidsproblemen voorkomen.

Waarom is ruwvoer zo belangrijk

Herkauwers zijn doorgaans vele uren bezig met foerageren, het verteringsstelsel is erop ingesteld om continue kleine beetjes eten te moeten verwerken. Die langzame voedselstroom is in een onnatuurlijke omgeving soms moeilijk na te bootsen. Op het moment dat het verteringsstelsel van een herkauwer, met de vele magen hij heeft, niet de voedselstroom binnenkrijgt die hij gewend is, kunnen er zich ernstige stoornissen voordoen. Daarnaast heeft een herkauwer de natuurlijke behoefte om continue te kauwen.

Waarom eerst ruwvoer en dan krachtvoer

Krachtvoer voor koeien is een mengsel van verschillende voedingsmiddelen die het dier in de natuur nooit zou kunnen vinden. Het bestaat uit bijvoorbeeld maïs, soja, koolzaad, palmpitten en bieten. Vaak wordt er ook bierborstel in verwerkt, een restproduct van tot bier verwerkt graan. De voedingsstoffen in krachtvoer, in combinatie met extra vitamines en mineralen die zij daarnaast krijgen, houdt de koeien fit.

’s Morgens moet altijd eerst ruwvoer gegeven worden wanneer de koe ’s nachts niet beschikt over vezelrijk voedsel. Krachtvoer ligt te zwaar op de maag en door eerst ruwvoer te geven kan de koe voldoende speeksel aanmaken om de spijsvertering op gang te brengen en het krachtvoer vervolgens te kunnen verteren. Tegelijkertijd zal het dier minder honger hebben en dus beter op het krachtvoer kauwen. Krachtvoer op een lege maag verlaagt daarnaast de zuurgraad van de maag aanzienlijk, wat de kans op maagzweren verhoogt.

 

https://www.de-heus.nl/veevoeders/rundvee/ruwvoer