Toneel groep helvetia
Image default
Financieel

Doeleinden waarvoor je geld kunt lenen

Er zijn veel doeleinden waarvoor je geld kunt lenen. De meeste mensen die een lening hebben, hebben deze in de vorm van een hypotheek op hun huis. De meeste koophuizen worden nu eenmaal niet contant betaald bij de overdracht. Maar er zijn natuurlijk nog veel meer redenen waarom je geld zou willen lenen. Meestal is dat om een droom te verwezenlijken, iets te doen of te kopen wat anders niet bereikbaar zou zijn. Sparen is natuurlijk een goed alternatief, maar dat is niet altijd een optie.

Kan ik ook geld lenen voor een luxe vakantie?

Je kunt in principe geld lenen voor alles wat je maar wilt. Je hoeft als je een persoonlijke lening afsluit of een doorlopend krediet aanvraagt in principe niet te vertellen waar je het geld voor gaat gebruiken. Wel is het zo dat je soms een lagere rente betaalt als het doel wel bekend is. Wil je geld lenen voor de aankoop van een auto dan betaal je soms minder rente dan wanneer je een lening aanvraagt en niet aangeeft waar het geld voor bedoeld is of als je er inderdaad die luxe vakantie van wilt betalen. Een auto, of een boot of een caravan kunnen namelijk dienen als onderpand mocht je de lening niet tijdig terugbetalen.

Wie bepaalt of ik de aangevraagde geldlening krijg?

Wil je een lening afsluiten dan bepaalt de kredietverstrekker uiteraard of je het geld krijgt of niet. Dit gebeurt meestal aan de hand van een opgave van je inkomen, het liefst op basis van een loonstrook. Daarnaast doet de geldverstrekker meestal een check bij het Bureau Kredietregistratie in Tiel om te zien of je nog andere financiële verplichtingen hebt. Op basis van deze gegevens wordt beoordeeld of het verantwoord is om aan jou een geldlening te verstrekken.

Kan ik een lening afsluiten als ik al schulden heb?

Ook als je al andere schulden hebt kun je soms toch geld lenen. Dit hangt af van je bestedingsruimte en de aard van je andere schulden. Als je voldoende inkomen hebt en je hebt al een doorlopend krediet dan kun je bijvoorbeeld soms nog wel een geldlening afsluiten om een auto te kopen of een verhoging van je hypotheek aanvragen voor een verbouwing. Houd er rekening mee dat ook geld wat je niet hebt opgenomen, zoals een roodstand bij de bank die je mag hebben of een creditcard met een bestedingslimiet die je niet hebt gebruik, meetellen bij de beoordeling van je kredietwaardigheid.

https://www.overstappen.nl/geld-lenen/