Toneel groep helvetia
Image default
Woning en Tuin

De processierups is weer in het land

Je hebt het vast wel eens gezien. Een grote groep harige rupsen aan een eikenboom in het park, dit is de processierups. De processierups is de larve van de processievlinder en heeft als enige verdedigingsmechanisme een lichaam bedekt met brandharen. Deze brandharen kunnen verschillende klachten bij mensen die in de buurt zijn gekomen veroorzaken. Wanneer je dit krijgt en wat voor klachten je dan precies krijgt lees je hieronder.

Wanneer krijg je last van de processierups

De processierups wordt halverwege april geboren uit de eitjes van de processievlinder. Als jonge rups heeft de rups nog niet veel brandharen en valt de overlast dus ook nog mee. vanaf halverwege mei verandert dit echter drastisch. De rupsen zijn dan volgroeid en de overlast wordt een stuk erger. Vanaf begin juli tot half september poppen de rupsen en worden het volgroeide vlinders. De overlast wordt dan wel een stukje minder maar is zeker nog niet weg. De brandhaartjes liggen dan namelijk nog steeds in de nesten. Vanaf halverwege september hebben de vlinders hun eitjes gelegd en stopt de overlast weer grotendeels. 

Klachten door de processierups

De brandhaartjes van de processierups worde gedragen door de wind en kunnen op je huid, ogen of in je luchtwegen terecht komen. Wanneer de haartjes op je huid terecht komen start je lichaam direct met het bestrijden van de haartjes. De zorgt voor een dikke, rode, en jeukende huid rondom de haartjes. Wanneer je hier aan gaat krabben graaf je de haartjes dieper in je huid en zal je lichaam zichzelf nog harder gaan verdedigen. Wanneer de brandhaartjes in je ogen komen kan dit flinke schade veroorzaken. Verwacht je dus dat dit is gebeurd, neem dan contact op een oogarts. Tot slot kan het ook dat de brandhaartjes in je luchtwegen terecht komen. Dit zorgt voor irritatie in de luchtwegen en kan een kuchje opleveren maar ook zelfs astmatische bronchitis. 

Professionele hulp bij het bestrijden van de processierups

Zoals je kunt lezen zijn de processierupsen geen grapje en veroorzaken ze flinke overlast. In veel gevallen regelt de gemeente de bestrijding van processierupsen op de grond van de gemeente, maar het kan natuurlijk goed zijn dat je een eikenboom met processierups op je eigen terein hebt staan. Dan is het verstandig om een professional in te schakelen die de processierups op een professionele manier komt bestrijden. Heb jij last van de processierups? Twijfel dan niet en bel of mail voor een afspraak!

https://processierupskwijt.nl/processierups

Gerelateerde artikelen

Daklekkage snel verholpen

Wat zijn de innovaties op het gebied van cilindersloten?

Hoe u zich echt comfortabel kunt voelen in uw eigen huiskamer