Toneel groep helvetia
Image default
Aanbiedingen

Open haard kopen

Wie de eerste keer een haardenspeciaalzaak bezoekt, doet dat meestal met de intentie om een open haard te kopen. Eenmaal binnen wordt vaak pas duidelijk dat er nog zoveel meer is dan de bekende traditionele open haard. Sterker nog, de echte open haard zult u in de meeste speciaalzaken zelfs nauwelijks meer aantreffen! Gelukkig zijn er vandaag de dag ook veel betere alternatieven verkrijgbaar. De open haard met zijn open verbranding is achterhaald en niet meer van deze tijd. Een open vuurplaats in het midden van de woonkamer waarin we zelf ook zitten heeft nu eenmaal grote nadelen. We worden ons steeds beter bewust van schadelijke invloeden op onze gezondheid en op het milieu. Dit voortschrijdend inzicht heeft ons heel anders naar de open haard leren kijken. De nadelen van open verbranding hebben definitief het einde ingeluid van de open haard van weleer.

Moeten we dan ook maar accepteren dat we afscheid moeten nemen van het traditionele ‘open haard gevoel’? Welnee, gelukkig niet! De open haard kan misschien op zijn retour zijn, het typische gezellige sfeertje dat er altijd bij hoorde is nog springlevend! Moderne haarden hebben dezelfde uitstraling en sfeerbeleving als de klassieke open haard, maar dan op een veilige en verantwoorde manier! Het vuur bij een moderne haard wordt van uw woonkamer gescheiden door een ruit en is dus niet meer zo direct bereikbaar als vroeger. U kunt niet meer zomaar een houtblok op het vuur gooien maar dat kleine nadeel valt geheel in het niet wanneer we naar de vele voordelen kijken!

U zult bij een moderne haard af en toe het deurtje moeten openen om nieuw hout toe te voegen. Maar die kleine handeling is het absoluut waard! Afgeschermd vuur is namelijk veel veiliger, schoner, efficiënter en duurzamer dan het open vuur van vroeger! Voor ieder verbrandingsproces is er zuurstof nodig en ook de rookgassen zullen afgevoerd moeten worden. Bij een open verbranding kunnen we geen controle uitoefenen op deze factoren. Door natuurlijke trek zullen de rookgassen de schoorsteen moeten verlaten en de benodigde zuurstof zal het vuur direct uit uw woonkamer moeten halen. Door deze situatie zullen de verbrandingsomstandigheden in een open haard nooit optimaal zijn, met als resultaat een slechte, onvolledige verbranding. En die onvolledige verbranding is de oorzaak van veel problemen!

Hoe beter het verbrandingsproces, hoe hoger de temperatuur zal oplopen waardoor het vuur de brandstoffen veel vollediger verbrandt. Moderne houtkachels hebben om deze reden een gesloten systeem. De haard haalt de zuurstof die hij nodig heeft direct van buiten via een dubbelwandige pijp die uitkomt bovenop uw schoorsteen. De warme rookgassen worden afgevoerd door het andere deel van deze pijp. Zo wordt de lucht voorverwarmd en verbeterd het verbrandingsproces aanzienlijk! Het vuur in een moderne gesloten houtkachel wordt dus veel warmer dan vroeger bij de open haard. Door deze optimale omstandigheden blijven er nauwelijks schadelijke reststoffen over zoals as en roet, maar ook fijnstof! Fijnstof is onzichtbaar maar schadelijk voor onze gezondheid. De open haard verdeelde deze stofdeeltjes door ons hele huis. Een moderne houtkachel verbrandt ze bijna allemaal, en wat er overblijft verlaat de schoorsteen zonder de lucht in uw woning te bevuilen. Veel gezonder dus! De volledige verbranding zorgt er ook voor dat u de maximaal gebruik maakt van uw brandhout. En hoe minder hout we verbranden, hoe minder CO2 gassen er vrijkomen en ons klimaat kunnen beïnvloeden! Wordt het afscheid van de traditionele open haard nu al wat gemakkelijker?

We hebben nog niet eens alle voordelen opgesomd! Minder reststoffen na verbranding betekent minder schoonmaakwerk en onderhoud en aanzienlijk minder risico op schoorsteenbrand. Een moderne houtkachel bereikt dus veel hogere temperaturen, maar daar blijft het niet bij want hij gaat ook nog eens veel zuiniger om met deze warmte. Bij een open haard vervliegt de warmte in uw kamer zonder deze echt op te warmen. Een moderne haard heeft een warme ruit met een groot oppervlak. Hierdoor wordt de lucht in uw kamer veel gelijkmatiger en effectiever verwarmd! De open haard gebruikte slechts 10% tot 15% van alle opgewekte warmte om uw woonkamer te verwarmen, een moderne houtkachel haalt percentages van soms meer dan 90%! Een verschil dat loont dus!

Laten we dus de herinneringen aan de open haard vergeten en snel nieuwe maken op een betere manier. Uw haardenspecialist vertelt u graag over de vele voordelen van en een moderne haard en laat u graag zien wat een nieuwe haard voor uw woning zou kunnen betekenen! Bent u benieuwd geworden naar de nieuwste modellen? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met de Haardenexpert! Wij voorzien u graag van passend advies voor uw situatie en doen u graag een aantrekkelijk aanbod! Bent u toe aan een nieuwe ‘oude open haard’ Dan graag tot snel!

 

https://www.haardenexpert.nl/

Gerelateerde artikelen

Is een melange van Arabica en Robusta koffiebonen het beste van beide werelden?

Op deze manier breng je een nieuw leven in de fietsaccu

Verschillende soorten voetbaldoelen