Toneel groep helvetia
Image default
Woning en Tuin

Mieren | Herkennen en bestrijden

Heb je ook ooit ergens de mier aan? Het kan vaak met insectenbestrijding te maken hebben. Ook de mier kan een plaag vormen die men moeilijk zelf kan bestrijden of verminderen. Mieren zijn enorm kleine dieren en passen door elk gaatje of kiertje in jouw woonomgeving. Desalniettemin, zijn er verschillende manier om de plaag te herkennen en van daaruit te kijken wat de meest geschikte oplossing zou zijn.

 

Mieren herkennen

De meest voorkomende mieren zijn over het algemeen makkelijk te herkennen. Het zijn 6-potige insecten met een kop, borststuk en achterlijf. Het insect heeft in totaal vijf ogen, waarvan twee relatief groter zijn dan de overige drie. Mieren kunnen met deze ogen niet heel accuraat zien, maar dit wordt gecompenseerd door hen twee grote voelsprieten, waarmee ze uitstekend kunnen ruiken en waarnemen. Daarbovenop hebben de mieren ook nog tanden en een tong, deze gebruiken ze om onder andere etensresten van A naar B te brengen.

 

We zien eigenlijk nooit een mier alleen lopen, dit is omdat het insect altijd leeft in groepen (genaamd volk of kolonie). In deze groep leven de mieren in drie groepen: de werksters, de vrouwelijke mier en de mannelijke mier. De werksters zijn vrouwelijke mieren die geen eieren kunnen leggen, dit zijn ook de mieren die je het vaakst rond ziet lopen. De vrouwelijke mier, ook vaak “koninginnen” genoemd, en de mannelijke mier hebben vaak vleugels en zijn bijna altijd groter dan de werksters. De vrouwelijke mier verliest echter haar vleugels wanneer de mier gaat paren.

 

Eigenschappen van een mier

Veel mensen zijn al bekend met het feitje dat een mier tot vijftig keer zijn eigen gewicht kan tillen. Wanneer een gemiddelde persoon dit zou moeten doen, zou hij 3500 kilo moeten tillen, wat ongeveer gelijk staat aan twee grote familieauto’s. Ook kent de meer geen 9-tot-5 mentaliteit, ze zijn 24 uur per dag, 7 dagen in de week bezig met het uitbreiden van hun bouwwerken en wandelgangen. Daarbovenop kunnen mieren wel zo’n 120 verschillende geurstoffen afscheiden, waardoor ze elkaar kunnen aansturen in wat te doen en wanneer er gevaar dreigt. 

 

Mieren in uw woonomgeving

Helaas zorgt de 24-uurs economie ervoor dat wanneer de mieren in uw leefomgeving aanwezig zijn, ze u ook niet met rust zullen laten. De mier is constant op zoek naar zoetigheden en etensresten en deze kunnen ze vaak vinden in binnenhuizen. Dit zorgt ervoor dat de mier zich al snel verplaatst naar het binnenhuis om voedsel mee te nemen naar de andere mieren. Al snel zal dit zich voortzetten in kwantiteit tot een grote mierenplaag die niet meer te controleren valt.

 

Bestrijding van mieren

Bestrijding van mieren kan vaak heel moeilijk zijn, vooral voor de particulier zelf. De mieren dienen namelijk in hen volledige kwantiteit bestreden te worden om ervoor te zorgen dat een plaag niet meer terugkeert. Professionele bestrijders hebben vaak verschillende middelen om tot diep in de grond de mieren te kunnen bestrijden. Ook krijgt u uitstekend advies op bestrijdings- en preventieve maatregelen om een terugkeer te voorkomen.