Toneel groep helvetia
Image default
Aanbiedingen

Is een melange van Arabica en Robusta koffiebonen het beste van beide werelden?

Is een melange van Arabica en Robusta koffiebonen het beste van beide werelden?

Over het algemeen kan gesteld worden dat wij Nederlanders behoorlijke koffieleuten zijn. Dat wij er pap van lusten, blijkt wel uit de cijfers omtrent de koffieconsumptie per Nederlander per jaar. Uiteraard is niet iedereen weg van dezelfde soort koffie, want smaken verschillen. Om aan al die wensen en verwachtingen te kunnen voldoen, zijn er vandaag de dag tig verschillende koffiesoorten te verkrijgen. In de basis zijn al deze soorten hetzelfde: of ze worden gemaakt van Arabica koffiebonen of van Robusta koffiebonen. Daarnaast bestaan er ook nog zogenaamde melanges of blends. Ze zeggen wel eens dat een melange van Arabica en Robusta koffiebonen het beste is van beide werelden. Maar is dat ook zo? U ontdekt het in deze blog!

 

De kenmerken van Arabica koffiebonen

Wist u dat maar liefst 70 procent van alle koffie gemaakt wordt van Arabica koffiebonen? De plant waaraan deze koffiebonen groeien komt met name voor in het hoogland. De bonen hebben een uitgesproken smaakprofiel en bevatten relatief gezien weinig cafeïne. Dit komt omdat een koffieplant cafeïne aanmaakt om zichzelf tegen parasieten en dergelijke te kunnen beschermen. In het hoogland komen dit soort parasieten nauwelijks voor, waardoor de plant dus ook minder cafeïne nodig heeft om gezond te blijven.

 

De kenmerken van Robusta koffiebonen

Robusta koffiebonen zijn wat minder populair dan Arabica bonen, maar zijn nog steeds goed voor zo’n 30 procent van de hele koffiemarkt. Ze bevatten behoorlijk veel cafeïne en zijn dus zeer geschikt wanneer u een cafeïne boost nodig heeft. Robusta koffieplanten komen vooral voor in het laagland. In tegenstelling tot het hoogland zitten hier helaas wel veel parasieten waartegen de plant zich moet beschermen. Vandaar ook het hoge cafeïnegehalte van dit soort bonen, welke in sommige gevallen maar liefst het dubbele kan zijn dan dat van Arabica bonen.

 

Waarom kiezen voor een melange van Arabica en Robusta?

Door te kiezen voor een melange van Arabica en Robusta krijgt u het beste van beide werelden. Daar waar Arabica koffiebonen uw kopje koffie van de nodige smaak voorzien, zorgen de Robusta koffiebonen juist voor wat extra pit. Zo ontstaat er een mooi smaakvol kopje koffie met pit. Iets wat met alleen Arabica of Robusta koffiebonen niet mogelijk is. Heeft u zin in een lekker kopje koffie? Probeer dan eens de koffiebonen van De Koffiethuiswinkel!

 

https://www.dekoffiethuiswinkel.nl/