Toneel groep helvetia
Image default
Aanbiedingen

Cyber security aanpak voor bedrijven

Wat is het nut van cyber security en wat verandert er voor bedrijven? Als we praten over cyber security dan bedoelen we het beschermen van systemen, netwerken en programma’s tegen digitale aanvallen. Ook wel online attacks of cyberaanvallen genoemd. Zo’n cyberaanval is vrijwel altijd gericht op het openen, wijzigen of vernietigen van gevoelige informatie. Daarnaast zien we gevallen voorbij komen waarbij cybercriminelen geld afpersen of hele bedrijfsprocessen platleggen. In alle gevallen zit je als slachtoffer van cyberaanvallen in de problemen. Dat proberen we zo goed mogelijk te voorkomen met een cyber security aanpak voor bedrijven. 

Beginnen met bewustwording

Als IT bedrijf maken wij bedrijven ervan bewust dat het voorkomen van cyberaanvallen beter is dan genezen. We worden regelmatig bewust gemaakt van de impact van cyberaanvallen door landelijke of zelfs wereldwijde berichten op het nieuws. Grote bedrijven liggen plat door een cyberaanval, waarbij criminelen zijn binnengedrongen in het bedrijfsnetwerk. Hoe gaat een online attack in zijn werk? Wat zijn de gevolgen voor mijn bedrijf? Maar vooral, hoe kunnen we cyberaanvallen voorkomen.

Cyberaanvallen voorkomen

Grote organisaties zijn vaker doelwit en zich daarom meer bewust van de gevolgen. Er worden plannen en maatregelen opgesteld die cyberaanvallen moeten voorkomen. Belangrijkste maatregel op IT gebied is het implementeren van effectieve cyber security tools. Doordat we tegenwoordig massaal online werken, vanaf verschillende locaties en devices, wordt de uitdaging alleen maar groter. Want natuurlijk kunnen we de hele boel dichttimmeren met extra IT beveiligingstools en multi factor authenticatie. Belangrijk blijft je rol als gebruiker, want welke bijlage open je wel en welke afzender vertrouw je niet? Onthoud dat digitale aanvallers steeds innovatiever worden.

Goede cyber security aanpak

Om je goed te beschermen bieden wij als <a href=”https://www.think4.nl/ict-adviesbureau/”>ICT adviesbureau</a> een goede cyber security aanpak. Binnen jouw cyber security aanpak gaat het om bescherming met meerdere lagen over de computers, netwerken, programma’s of data. Je wilt je hele bedrijfsvoering optimaal beveiligd hebben en daarom moeten de mensen, processen en technologie elkaar aanvullen. Alleen dan kun je in de meeste gevallen cyberaanvallen voorkomen. Creëren van een effectieve verdediging tegen cyberaanvallen vraagt om de juiste technische tools. Think4 werkt samen met de beste merken en leveranciers op het gebied van cyber security. Van daaruit kunnen wij bedrijven de beste beveiliging tegen online attacks bieden.

We blijven mensen

In de IT praktijk spreken we altijd over ‘gebruikers’. Die gebruikers zijn in feite de belangrijkste schakel in het beveiligingsbeleid. Mooiste scenario is dat elk bedrijf basisprincipes opgesteld heeft voor gegevensbeveiliging, die moeten gebruikers begrijpen en naleven. Medewerkers worden verplicht een sterk wachtwoord te kiezen, backups te maken en zijn zich bewust van eventuele emails met verkeerde bijlagen. We blijven mensen, dat is een feit. Waar mensen werken worden fouten gemaakt, bewust of onbewust. Zwakke plek op securityniveau is dan ook de menselijke factor. Daarom blijven we hameren op bewustwording, voor jou en je medewerkers.

Processen en technologie

Cyber security maatregelen leg je als bedrijf vast in een aanpak. Samen met je IT bedrijf kijk je naar de bedreigingen, hoe herken je een cyberaanval en hoe kun je erop reageren. Bepaal een beveiligingsniveau, want niet voor elk bedrijf hoef je dezelfde maatregelen te nemen. Op deze manier kun je ervoor zorgen dat pogingen tot cyberaanvallen geen succesvolle cyberaanvallen worden. Voorkomen dus, maar ben je toch slachtoffer geworden van een cyber attack, dan moeten we gaan herstellen. Think4 laat jouw bedrijf zien hoe jij je kunt wapenen met betrouwbare cyber security tools. Voor jouw bedrijf bepalen we het cyber security level op computers, slimme apparaten en routers, netwerken en de cloud. Denk daarbij aan technologie-oplossingen als high-level firewalls en antivirus software, DNS-filtering, bescherming tegen malware en emailsecurity software.

Waar begint jouw cyber security aanpak

Always connected, dat vraagt steeds meer van cyber security leveranciers. Bedrijven adviseren wij altijd eerst om een praktisch stappenplan te maken, samen met Think4. Hiermee begint jouw cyber security aanpak. Risico’s als afpersing, identiteitsfraude of persoonlijke bestanden die digitaal gestolen worden komen steeds vaker voor. Gaan we dieper in op de risico’s dan kunnen kritieke bedrijfsomgevingen als ziekenhuizen en financiële instellingen de dupe worden. Op grote schaal wordt daarom het nut van cyber security steeds essentiëler, voor de hele samenleving. Kunnen we nog wel veilig gebruikmaken van het internet en hoe zit het met privacygevoelige informatie?

Soorten cyber security bedreigingen

Phishing, ransomware en malware zijn bedreigingen waartegen we ons massaal willen beschermen. Onder phishing verstaan we het versturen van frauduleuze e-mails die net echt lijken, maar de afzender klopt niet. Klik je op een ‘foute email’ dan kunnen cybercriminelen toegang krijgen tot inlog- of bankgegevens. Think4 installeert voor klanten een hoogwaardige emailfilter waardoor phishing afneemt, maar let altijd op een betrouwbare afzender.

Online afpersen wordt veelal gedaan met ransomware. Op jouw pc of laptop installeert zich schadelijke software die bestanden en systemen kan blokkeren. Betalen? Zelfs dat is niet altijd de oplossing om je toegang of data weer hersteld te krijgen. Soortgelijk aan ransomware is malware, echter is deze software bedacht om computersystemen zonder autorisatie binnen te dringen. Oppassen dus, niet zomaar een verdacht linkje openen of installeren, want dan loop je direct risico.

Nieuwe tactieken zien we ook, social engineering is daar een voorbeeld van. Kwaadwillenden wekken op een bepaalde manier vertrouwen en verleiden je om gevoelige informatie vrij te geven. Vaak heeft dit te maken met inspelen op het gevoel, een betaling uit te lokken of toegang te verkrijgen tot vertrouwelijke gegevens. Combinatie met email is veelvoorkomend en laagdrempelig voor cybercriminelen. Ook hier geldt weer, de menselijke factor.

Eerste stappen naar jouw cyber security aanpak

Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Simpel gezegd misschien, maar ons advies begint hier: Let op wat je online doet, check een afzender en vertrouw niet zomaar een mail met bijlage. Wanneer je bewust op het internet omgaat met inloggegevens, vertrouwelijke bedrijfsinformatie en bij voorkeur een dubbelcheck doet, heb je de eerste stappen in je cyber security aanpak al gemaakt.

 

https://www.think4.nl/

Gerelateerde artikelen

Vloeren tegen een scherpe prijs. Welke kies je?

Waarom een kijkglas handig is

Is uw voorraadbeheer helemaal op orde?