Toneel groep helvetia
Image default
Onderwijs

Breng meer muziek in de gangen met een dagproject

Hoe breng je meer muziek op de basisschool? Het antwoord is simpel: organiseer eens een schoolproject waarin alle kinderen met de voetjes van de vloer gaan. Klinkt misschien als veel werk, maar zo’n dag organiseren hoeft helemaal niet zo veel tijd te kosten. Het project zelf kan prima op één dag plaatsvinden. En alle voorbereidingen? Die nemen wij je graag uit handen. Wij doen namelijk niet anders! Maar wat houdt dat nou precies in: zo’n muzikaal dagproject?

Alles kan, niets hoeft

Het organiseren van een muzikale dag op school begint met het in kaart brengen van de behoeften. Wat helder is, is dat je een dag wilt waarop kinderen volop in aanraking komen met muziek. Maar wil je vooral actieve workshops waarin kinderen gestimuleerd worden om in beweging te komen? Of wil je ook workshops waarin kinderen aan de slag gaan met bijvoorbeeld slagwerk of een zangnummer instuderen? Alles is mogelijk!

Reden voor een feestje

Het kan ook leuk zijn om de hele dag in het teken van een bepaald thema te stellen. Dat kan bijvoorbeeld iets zijn wat actueel is, zoals ‘de lente’ of ‘kerst’ of ‘vakantie’. Maar je kunt ook een projectdag organiseren rondom een bijzondere gebeurtenis. Bijvoorbeeld de verjaardag van de school, de afscheid van groep acht of de verhuizing naar een ander gebouw.

Van onderbouw tot bovenbouw

Wij weten als geen ander dat jonge kinderen andere behoeften hebben dan oudere kinderen. Dat is alleen maar hartstikke leuk! Gelukkig zijn er voor alle leeftijden genoeg activiteiten te bedenken die helemaal passen wat zij op dit moment leuk vinden. Bovendien zijn er ook genoeg mogelijkheden om van al die losse activiteiten tóch een geheel te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld denken aan een muzikale voorstelling met de hele school. Vooraf studeert iedere klas dan samen een onderdeel in.

Een dag om nooit te vergeten

Er zijn zó veel mogelijkheden dat er geen enkele reden is om niet te kijken wat er mogelijk is op jouw school. Want of je het nou zelf organiseert of daar hulp van buitenaf voor inschakelt: je geeft de kinderen gegarandeerd een muzikale schooldag om nooit te vergeten.

https://www.grotebroer.nl